Dan Antonescu, specialist criminolog: Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul

Cazul celor şapte violatori de la Vaslui a îngrozit, dar a şi scandalizat o Românie întreagă. În timp ce autorii se bucură de libertate, victima lor are parte de oprobriul public. Specialistul criminolog Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, a vorbit pentru „Adevărul” despre implicaţiile acestui caz revoltător.
Potrivit lui Dan Antonescu, violul poate fi considerat o crimă. Victima poartă toată viaţa stigmatul violului, iar traumele suferite  sunt atât de puternice încât cu greu pot fi depăşite. Fapta celor şapte tineri, arată specialistul, are nenumărate circumstanţe agravante, iar autorii n-ar fi trebuit lăsaţi în libertate.

”Adevărul”: Aşadar, şapte tineri violează până la leşin o fată, iar după câteva luni sunt puşi în libertate.  Se putea prelungi arestul la domiciliu pentru autori?

Dan Antonescu: Printr-o logică simplă, dacă au fost plasaţi în arest la domiciliu, înseamnă că procurorii deţin probe care îi incriminează. Infracţiunea de viol este atât de gravă încât nu înţeleg de ce judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu şi nu au dispus cercetarea acestora în stare de arest preventiv. Dacă ar fi fost în arest preventiv, nu ar mai fi fost în postura aceasta în care, ulterior, judecătorii să fie obligaţi să-i elibereze, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

”Adevărul”: Situaţia arestului la domiciliu s-a reglementat ulterior.

Dan Antonescu: Da, dar potrivit legii nu se poate lua aceeaşi măsură de două ori împotriva aceleiaşi persoane. Repet, dacă au existat probe împotriva lor, suspecţii nu trebuiau scoşi din arestul preventiv. Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul, vorbim ca mod de afectare a fiinţei umane.

”Adevărul”: Dar nu se pedepsesc la fel…

Dan Antonescu: Am spus-o de nenumărate ori, infracţiunea de viol nu este comisă de un violator, ci de un criminal. Pentru că a viola înseamnă a ucide acea persoană pe interior. Traumele sunt atât de puternice încât cu greu pot fi depăşite, şi nu de toate victimele. Acestea nu vor putea scăpa niciodată de stigmatul violului.

”Adevărul”: Autorul îşi ispăşeşte pedeapsa, dar victima rămâne cu traumele toată viaţa.

Dan Antonescu: În concepţia unora dintre membrii comunităţii, este vorba de o faptă banală. S-au distrat şi ei. Dar fără să se gândească la faptul că au distrus acea tânără, i-au ruinat vitorul. În acea comunitate, fata asta va fi stigmatizată. Pe lângă faptul că victima va da ochii tot timpul cu cei care au violat-o, dar şi cu membrii familiilor acestora. Este o comunitate restrânsă, unde toţi se cunosc între ei.

Citiți interviul integral (și puteți urmări video) în ziarul Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *