Fenomenele atmosferice extreme și violența extremă

Mai multe sinucideri, crime și acte de violență inexplicabile, în doar 12 ore. Acesta este bilanțul zilei de ieri, 5 mai 2017. A fost o zi cu schimbări bruște de temperatură și de presiune atmosferică, apoi au început furtunile și ploile torențiale, însoțite de grindină, în mai multe zone din țară. Ca fost polițist, cu peste 17 ani de experiență la Serviciul Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei, pot spune că este absolut necesară studierea efectelor pe care fenomentele atmosferice extreme le au asupra psihicului uman. Deocamdată nu s-au găsit toate explicațiile pentru legătura de cauzalitate între creșterea irascibilității și schimbările de presiune atmosferică, așa cum nu s-au găsit nici pentru a demonstra legătura de cauzalitate între durerile reumatice și schimbarea vremii. Dacă acceptăm că durerile reumatice apar înainte de a-ncepe ploaia, iar oamenii care au acest tip de sensibilitate reumatică pot anunța că urmează schimbarea vremii, am putea să începem să analizăm și schimbările de comportament ale celor care sunt influențați de modificările de presiune atmosferică. 

Statisticile arată că în perioadele cu fenomene atmosferice extreme crește semnificativ și numărul actelor de violență, fie asupra propriei persoane, fie asupra altora. Și un studiu corect, însoțit de o informare corectă a oamenilor, ar putea ajuta în mod semnificativ la diminuarea numărului de victime, venind în sprijinul campaniilor de prevenție, cu argumente științifice clare și cu soluții concrete.

Mulți oameni sînt sensibili la schimbările bruște ale vremii, iar aceste fenomene creează o stare generală de disconfort. Organismul este afectat, iar semnalele pe care le transmite creierului creează reacții. Așa se explică starea de irascibilitate a multora care nu-și pot explica de ce ajung “să-și verse nervii pe cei din jur”, cum se spune în popor.

De fapt, expicațiile există, așa cum există și soluțiile. Nu doar cei cu labilitate psihică se manifestă necontrolat în aceste perioade, ci și cei care au probleme mai puțin importante, dar sînt afectați de schimbările atmosferice. Ca polițist, am cercetat multe cazuri în care oammenii au ajuns la violență extremă exact în aceste perioade cu schimbări bruște de vreme. Mai ales atunci cînd este furtună, oamenii legii știu că trebuie să se aștepte la o avalansă de noi cazuri. Doar o corectă informare și creșterea nivelului de educație, pentru autocontrol, ar putea diminua efectele negative pe care vremea rea le are în viața oamenilor.

Unii se trezesc după o oră sau două, că deja au făcut ceva pentru care urmează să plătească în fața legii și nu-și pot explica de ce au făcut acele lucruri. Alții nu se mai trezesc deloc, dacă aleg sinuciderea. Este extrem de important să se înțeleagă foarte bine aceste fenomene și consecințele lor, efectele fenomenelor atmosferice asupra organismului uman și asupra psihicului. De mult timp mă gîndesc din ce în ce mai serios la un studiu de specialitate, pe care urmează să-l și fac, împreună cu nepotul meu, dr. Bogdan Antonescu, cercetător la Universitatea din Manchester, pentru a aduce cît mai multe explicații științifice în legătură cu relația dintre vremea rea și răul din oameni, care poate fi ținut sub control, dacă se cunosc în primul rînd cauzele irascibilității crescute, în perioadele cu schimbări bruște de vreme.

Chiar dacă putem vorbi, însă, despre explicații științifice și cauze, în niciun caz nu putem vorbi despre vreo justificare a actelor de violență, în privința celor care ajung să le comită, chiar și sub această influență a fenomenelor atmosferice extreme. Unii își cunosc problemele, datorită educației pe care o au, alții nu sînt nici măcar interesați de o vizită la psiholog, atunci cînd observă repetabilitatea stărilor pe care le au și a manifestorilor violente. Cea mai bună soluție este ca fiecare să se autoanalizeze cu atenție și să descopere ce anume trebuie să schimbe în propriul comportament, mai ales atunci cînd oamenii văd că din cînd în cînd devin violenți în mod inexplicabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *