Nocturnă cu un vampir

dan4

Stelian Tănase m-a invitat să spun cîteva cuvinte la lansarea cărții lui, „Nocturnă cu un vampir”, ieri, la pavilionul central al Romexpo, la Tîrgul Gaudeamus. Anterior m-a rugat să-l consiliez în problemele tehnice, pentru a scrie acest roman. Asta pentru că am lucrat o viață întreagă în domeniul… crimelor – nu am participat la comiterea lor, ci la rezolvarea cazurilor.

M-a onorat și mi-a făcut o deosebită plăcere să fiu consilier, pentru că am observat, citind apoi cartea, că a avut ambiția să fie foarte riguros din punct de vedere tehnic, chiar dacă este un roman, o ficțiune. La început aveam senzația că-i vorbesc, iar vorbele mele trec pe lîngă el ca niște șabloane juridice. Numai că am constatat, citint cartea înainte de a intra în tipar, că și-a-nsușit foarte bine observațiile, ideile sau ceea ce am putut eu să-mi permit să-i sugerez, în construcția acestui demers literar.

dan14

Plecasem de la ideea că polițiștii au o problemă cu ficțiunea, iar scriitorii au o problemă cu realitatea. Eu nu sînt un cititor de romane polițiste, pentru că am trăit prea multe. Mult prea multe. Numai că, în momentul în care m-am apucat să citesc acest roman care aparent poate fi considerat polițist, m-a captat în așa fel încît nu mă mai puteam opri din lectură. Și cu atît mai puțin, mai puteam să fac și observații – foarte mici observații, pentru că, repet, înainte de a începe lucrul, am avut cîteva ore de discuții ample, foarte amănunțite, aproape enervante pentru mine. Era ca și cum aș fi avut un nou venit în branșă, pe care trebuie să-l învăț abc-ul meseriei de la cap la coadă… – De polițist, intervine Stelian Tănase, rîzînd – De polițist, bineînțeles! Numai că acea aparentă detașare s-a regăsit într-o rigoare extraordinară în cadrul romanului.

Nu vreau să devoalez nimic din acțiune. Credeți-mă că merită să fie citit și-l felicit pe Stelian Tănase pentru noul lui roman.

dan17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *